Yeme Bozukluklarında Beslenme

Yeme Bozukluğu Nedir?

Yeme bozuklukları, hem duygusal hem fiziksel semptomlarla seyreden psikolojik durumlardır. Bozukluklar arasında; anoreksiya nervoza, bulimia nervoza, ortoreksiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu bulunur.

Yeme bozuklukları genellikle refah seviyesi yüksek toplumlarda ortaya çıkar. Teşhis edilenlerin çoğunluğunu 20’li yaşlardaki genç kadınlar oluşturur ancak toplumun her kesiminde yeme bozukluğu gelişebilir ve hayatın bütününü etkiler.

Yeme bozukluklarını etkileyen faktörler arasında biyolojik faktörler, sosyal baskı ve aile öyküsü ve dinamikleri bulunmaktadır. Beden algısı kaygıları, mükemmeliyetçilik ve takıntı gibi kişilik özellikleri de genellikle depresyon ile birlikte görülen yeme bozukluklarında büyük rol oynar.

Yeme davranış bozukluklarında tedavi oldukça zordur ve sabır gerektirir. Aile, psikolog ve diyetisyen desteğinin bir arada olduğu tedavi ile etkili sonuçlar alınabilmektedir. Aksi takdirde yeme bozuklukları; fiziksel, psikolojik sonuçlar doğurduğu gibi kronik hastalıkları da beraberinde getirir.

Tedavi süreci birkaç aydan birkaç yıla kadar uzayabilmektedir.